Friday, January 27, 2006

Amadeus


Vandaag is het 250 jaar geleden dat Mozart geboren werd. Remko en Elina waren in januari op wintersport in Oostenrijk en namen enkele originele "Mozartkugeln" mee terug, heerlijk! Reden genoeg om even stil te staan bij dit wonderkind. Hier volgt een stukje over hem van de VPRO site:
Mozart begon als wonderkind en eindigde als één van de grootste componisten van zijn tijd. Hij stierf vrij jong, maar liet een enorme hoeveelheid werk van zeer hoge kwaliteit na. Mozart wordt door velen beschouwd als het grootste muzikale genie aller tijden.Wolfgang Amadeus Mozart werd in 1756 in Salzburg geboren als zevende en laatste kind van Leopold en Anna Maria Mozart. Vijf van de kinderen stierven voor hun eerste verjaardag. Alleen Wolfgang en Nannerl (1751) bleven langer leven.Deze twee kinderen van Leopold Mozart - violist in het hoforkest van vorst-aartsbisschop Schrattenbach te Salzburg - bleken muzikaal uitzonderlijk begaafd te zijn. Vader Leopold besloot zijn wonderkinderen aan de wereld te laten zien en meende daarmee een dikbelegde boterham te kunnen verdienen.Van 1763 tot en met 1766 reisde Mozart met zijn familie langs de hoven van West-Europa, zoals München, Schwetzingen, Brussel, Versailles, Londen en Den Haag. De optredens van de Mozarts maakten overal grote indruk.Na de lange tournee door West-Europa pakte men de draad weer op: componeren, uitvoeringen en opvoeringen. Maar binnen een jaar vertrok het gezin alweer naar Wenen, waar ze door keizerin Maria Theresia en keizer Joseph II in audiëntie werden ontvangen.Leopold wilde ook Italië laten kennismaken met zijn zoon. Eind 1769 reisden ze over de Brenner naar Bolzano en Trento en de belangrijkste Italiaanse steden, tot aan Napels toe.
In de loop van de jaren begon de sfeer in Salzburg en het tirannieke optreden van aartsbisschop Colloredo de jonge Wolfgang steeds meer te benauwen en hij zag daarom uit naar een andere dienstbetrekking.Zeer tegen de zin van vader Leopold kwam het in 1781 tot een definitieve breuk met bisschop Colloredo. Wolfgang vestigde zich in Wenen en het jaar daarop trouwde hij met Constanze Weber, eveneens zeer tegen de zin van zijn vader.Ze kregen zes kinderen, van wie er slechts twee in leven bleven. In de uiterst productieve en vruchtbare jaren die hierop volgden, ontstonden zijn belangrijkste opera´s, de grote pianoconcerten en symfonieën.In de 35 jaar die Mozart geleefd heeft, maakte hij 18 grote reizen. Dat maakt de omvang van het immense oeuvre dat hij naliet nog indrukwekkender: 626 werken, waarvan - globale aantallen - 20 missen, 18 opera's, 50 symfonische werken, 25 pianoconcerten, 25 strijkkwartetten, en 25 pianosonates..

0 Comments:

Post a Comment

<< Home