Tuesday, March 11, 2008

Zwanger?..slavenwaarde daalt meteen!


Als je zwanger bent, daalt je waarde als slaaf onmiddellijk op de slavenmarkt...in het boek "De Architectura", in het Nederlands vertaald met de titel "Handboek Bouwkunde", trekt de schrijver Vitruvius, een mooie paralel tussen een boom die gekapt moet worden voor bouwhout en een zwangere vrouw:
"Bouwhout moet worden gekapt vanaf het begin van de herfst tot het moment waarop de westenwind begint op te steken. In de lente worden alle bomen namelijk zwanger en geven ze al hun natuurlijke krachten aan het voortbrengen van het loof en de jaarlijkse vruchten. Door de behoefte van het lenteseizoen zijn ze dus leeg en nattig, worden daardoor hol en door de lege porien zwak. Zo gaat het ook bij het lichaam van een vrouw die een kind verwacht: totdat het kind is geboren, beschouwt men haar niet als volkomen gezond. Ook op de slavenmarkt wordt de gezondheid van een zwangere vrouw niet gegarandeerd, omdat de vrucht die in haar lichaam groeit uit alle voedsel de beste stoffen haalt om zichzelf te voeden.....{......}...Na de geboorte komt alles wat tevoren voor een ander soort groei werd ontnomen, door het baren van de nakomeling, weer ter beschikking Het lichaam neemt nu alles zelf op in de lege, openstaande kanalen; door de levenssappen eruit op te zuigen, herstelt het zich en keert terug tot zijn vroegere natuurlijke sterkte."
Dit is maar een van de leuke wetenswaardigheden, waarmee het boek volstaat.Tegenwoordig kijken we gelukkig toch iets anders tegen zwangere vrouwen aan... Het boek geeft je een kijkje in de Romeinse wereld van rond het begin van de jaartelling. Vitruvius was werkzaam als Architect en bouwmeester onder Julius Caesar en Augustus.
Hij was verantwoordelijk voor de bouw van verdedigingswerken, krijgsgeschut en aquaducten. Hij was er zelf bijzonder trots op het eerste, volledige boek over Architectuur te hebben geschreven. En inderdaad is dit boek in ieder geval het oudste, bewaard gebleven boek over Bouwkunde. Wat het boek zo leuk maakt om te lezen, zijn de vergelijkingen die hij regelmatig maakt, zoals die van hierboven. Ook betreedt hij regelmatig lezenswaardige zijpaadjes, die over allerlei onderwerpen gaan, die (volgens hem) met Architectuur te maken hebben. Zo laat hij zijn licht schijnen over water en watervoorzieningen, nauurfilosofen, harmonieleer, akoestiek, de sterrenhemel, kleuren, klimatologie en plagiaat....Na tweeduizend jaar is dit boek nog steeds zeer de moeite waard!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home