Wednesday, April 05, 2006

Tuschinsky en Cote Ouest

Al jaren sparen we airmiles en ons tegoed is ondertussen tot duizelingwekkende hoogte opgelopen... Het werd dus eens hoog tijd om te cashen! We hebben al een Ballonvaart geplanned met Ad Ballon, pas niewe dekbedhoezen besteld via de airmilesshop, nu maar eens wat punten omwisselen voor wat bioscoopkaartjes. We hadden al tegen elkaar gezegd, dat we naar Ice Age 2 wilden, als hij uit zou komen, dus dat was een mooie gelegenheid. Enige probleem was dat we onze miles niet in Almere konden inleveren. Wel in Hilversum, Amsterdam en Lutjebroek, maar niet in de eerste digitale superbioscoop van Nederland... Niet getreurd, Tuschinsky is natuurlijk een pracht van een bioscoop met een enorme historie en de kinderen waren hier ook nog nooit geweest. Ik had later op de dag toch een afspraak met Aatjan in Amsterdam, dus het kwam eigenlijk wel goed uit. We gingen met de trein en dat is voor de kids ook altijd al een avontuur, daarna natuurlijk nog een stukje met de tram, dus de lol kon niet op. Met name Quinn keek zijn ogen uit in de prachtige zaal 1, waar de film draaide.
Met een flesje appelsap in de ene hand en een zak popcorn in de andere hebben ze zitten genieten en wij trouwens ook.
De film was leuk en zoals natuurlijk te verwachten viel, kreeg de kleine held Scrat van Ice Age 1 in dit vervolg een beduidend grotere rol toebedeeld. Na afloop is Marca weer met de kinderen teruggereisd en ben ik met Aatjen lekker wezen eten bij Cote Ouest. Ik had hier al gereserveerd want Johannes van Dam was langsgeweest en had met een 9- gestrooid, nou dan weet je het wel: RESERVEREN! Ik kende een van de twee eigenaren,Albert Hietink, via een wijnproeverij en later heb ik bij hem ook nog wel eens iets besteld. Albert komt al vanaf zijn jeugd in Bretagne en heeft voor deze streek een ( culinair) zwak ontwikkeld. Hij heeft dit ondertussen ook te gelde weten te maken: via een webwinkel verkoop hij allemaal regionale produkten uit Bretagne, zoals, ciders, pommeaus, kwalitatief hoogwaardige visconserven, crepes, zeezout etc etc.
Naast deze bezigheden is hij nu dus ook een restaurant begonnen met iemand anders. Hoog tijd om eens te gaan verkennen.... Het bleek een zaak zonder opsmuk; eenvoudig meubilair, niks aan de wanden en, wat een verademing, geen achtergrond muzak! Wat het eten betreft konden we ons volledig aansluiten bij de waardering van Johannes van Dam, wat een heerlijke gerechten! We startten alletwee met een glas droge cider, lekker verfrissend. Ik begon met een vissoep, die echt uit de kunst was en daarna had ik de mosselen besteld, bereidt met cider, appeltjes, spekjes en creme fraiche, heerlijk..Als desert volde dan nog de Tarte de pommes, eveneens niet te versmaden. Het geheel werd begeleidt door een witte wijn uit de Rhone. We eindigden met een capuchino en rolden voldaan de deur uit....
hierna volgt nog wat Johannes van Dam er van vond.


Côte Ouest: 9-
Gravenstraat 20, 1012 NM Amsterdam
Tel. 020-3208998, di. t/m zo 17-22 uur

Vasthouden, die Franse smaken!


JOHANNES VAN DAM

Als op een kaart verschillende soorten goede cider staan, kan er al niet veel meer misgaan. Eén ervan, de geraffineerde, erg mooie Sydre van Eric Bordelet, had ik vorige week al eens geproefd op de Wine Professional van de Horecava in de RAI, en de importeur ervan is hier de restaurateur.

Hier, dat is Côte Ouest (de Westkust), een restaurant dat de Bretonse kant op gaat. Want inderdaad, cider mag dan spreekwoordelijk Normandisch zijn, in Bretagne kunnen ze er ook wat van en ik heb zelfs eens uitstekende gedronken uit Picardië, nog noordelijker.

Deze zaak in de Gravenstraat (ooit zat hier Henri Prouvin) ziet er goed uit. Beneden is het café met een bar zonder krukken - zeer Frans dus - op de entresol staan tafels met damastpapier en papieren servetten langs de muren en de balustrade; in het midden alleen een serveermeubel. Alles is van stevig hout, waardoor het iets landelijks krijgt. Beneden kun je overigens ook eten.

De kaart is nog voorlopig en beperkt, maar binnen die beperktheid al aardig uitgebreid: vijf voorgerechten, maar ook nog vijf soorten 'galettes', Bretonse flensjes van blé noir, een type boekweit. Mosselen rekenen we eveneens tot de Bretonse specialiteiten: hier zijn ook vijf varianten van. Dan is er een vis van de dag, er zijn drie vleesgerechten, drie begeleidende vleessausen (apart te bestellen), twee salades en een vegetarische quiche. Wie wil, kan extra groenten, brood of friet bestellen. Als dessert zijn er drie soorten taart, ijs en natuurlijk zoete flensjes, negen in getal.

Om de kaart maar meteen verder af te lopen: koffie van Richard, thee van Mariage Frères (dertien soorten!), een mooie keuze ciders en poirés (cider van peer) en een kleine lijst Franse wijnen, die nog in ontwikkeling is.

De charcuterie is eigen import. De rauwe ham is verrukkelijk, evenals de twee soorten worst en de Rillettes du Mans (€8). Het brood is trouwens ook erg goed.

De vissoep Ouest (€5,50) is stevig gebonden, de kaas en de croutons zitten er in en we krijgen een uitstekende rouille erbij, waar zelfs zee-egel door is gedraaid, wat alleen de allerbesten doen. Die rouille doet het hem. De kaas vind ik altijd wat overbodig bij vissoep, schadelijk zelfs, maar het valt hier mee.

Voor de zekerheid delen we een galette als tussengerecht (€7,50); die met geitenkaas, spinazie en walnoten: verrukkelijk! De blé noir moet speciaal worden geïmporteerd; het hier verkrijgbare boekweitmeel is niet geschikt, schijnt het.

Komen we aan de hoofdgerechten - al kan zo'n galette ook als hoofdgerecht worden beschouwd - en dan in de eerste plaats de Moules frites, dus mosselen met friet. Moules Cancale vin blanc (€15,50), genoemd naar de Bretonse havenstad Cancale, is wel de eenvoudigste en mijns inziens de lekkerste. Behalve witte wijn zitten er sjalotjes en selderij in. That's it. Gasten om ons heen horen we om sausjes vragen, maar de Hollandse fabriekspotjesrage gaat aan deze zaak gelukkig voorbij. De wijn met groenten is geurig en smakelijk genoeg, of bestel de bearnaise los erbij!

De Moules marinière zijn meer Bels, met crème fraîche; met cider kan het ook, eventueel met blauwe kaas (alledrie €16,50) en ten slotte op zijn Thais (€17) - maar géén cocktailsausjes. Houden zo! De frietjes zijn dun en goed, de mayo - oké, die Hollandse touch mag blijven - is goed met mosterd. Bij de saladegarnituur was trouwens al opgevallen hoe heerlijk scherp en zacht tegelijk de vinaigrette is!

De entrecote met friet (€16,50) heet Franse entrecote, mochten we denken dat het gaat om precies hetzelfde stuk dat in Nederland onder die naam geserveerd wordt. In Frankrijk gaan verschillende delen van het rund onder die naam; dit is meer een rib-eye: zoals de naam al zegt, is dat de Angelsaksische benaming. Het (Ierse) vlees is uitstekend, de bearnaise (€2) wat flauw, maar dat probleem wordt uiteindelijk opgelost (zie het stukje hieronder). Buitengewoon klassiek en eenvoudig. Het vleesalternatief is de steak friet (€13,50) of de merguez met pittige saus en friet (€10,50) overigens ook eigen import (Bretons?) omdat de 'Hollandse' merguez meestal nogal flauw is.

De tarte au chocolat is speciaal aanbevolen en het moet gezegd: die is werkelijk voortreffelijk, smeuïg en met precies de juiste, volle smaak (€3,90)

Bij de crêpe houden we het ook maar eenvoudig: die met Bretonse roomboter, citroen en honing (€4,50) is meer dan voldoende qua smaken.

Je zou Côte Ouest dus een soort café-crêperie-petit restaurant kunnen noemen, maar de kwaliteit stijgt daar een beetje bovenuit, vooral als je de mooie keuze ciders in aanmerking neemt - daar kan ik niet over ophouden. Ze zijn vanaf 16 uur te drinken en alleen al daarvoor zien ze me terug!

© Het Parool, 14-01-2006

0 Comments:

Post a Comment

<< Home