Thursday, February 09, 2006

Ashura en Noach's pudding

Vandaag was het Ashura voor de Moslims en op deze dag is het goede traditie dat moslims eten delen met vrienden en kennissen. Wij kregen van onze Turkse overbuurvrouw een nog warme schaal met Noach's pudding. Het is al de tweede keer deze week dat we van deze lieve vrouw eten krijgen, wat ze zelf heeft klaargemaakt! Vorige keer stond ze onverwacht met 4 hete Turkse pizzaatjes voor de deur, heerlijk waren ze! Ze geeft zelf (Turkse) kooklessen aan Nederlanders, die de Turkse keuken willen verkennen. Marca heeft ook een avond meegedaan en kwam enthousiast weer terug. Ook is ze zeer actief met het organiseren van diverse Bazars. Hiervoor worden we ook altijd uitgenodigd en als we kunnen, gaan we altijd even langs. Het is dan een feest van diverse kraampjes met hebbedingetjes en natuurlijk overal heerlijke, zelfgemaakte lekkernijen... Hierna volgt nog de achtergrond van Ashura.

Ashura,De tiende dag
 
In het jaar 623 van de christelijke jaartelling stelde de profeet Mohammed de tiende dag van de maand muharram in als vastendag. Deze dag werd later vervangen door de verplichte vasten gedurende de islamitische maand ramadan. Toch zijn er nog steeds veel moslims die op ashura vasten.
Ashura is de tiende dag van de eerste maand van het islamitisch jaar (10 muharan). Op deze dag wordt pas echt Nieuwjaar gevierd. Ashura is een dag van tegenstellingen, er heerst blijdschap om de dingen die moeten komen en verdriet om de dingen die voorbij zijn gegaan.Het wordt volgens de Islam aanbevolen om een dag te vasten. Het is toch ook een gezellige dag, want veel mensen zoeken elkaars gezelschap op. Niet alleen in huis, maar ook op straat. Op de ochtend van Ashura kun je beter niet op straat vertonen. Je riskeert namelijk een nat pak doordat iemand een emmer koud water over je heen kiept, of je met een waterspuit probeert te raken. Want op Ashura moet iedereen een bad nemen. Uit alle kranen van de hele wereld stroomt dan water uit de heilige bron de Zamzam bij Mekka. Overdag vast je, pas na zonsondergang mag je eten. Die maaltijd is een herdenking van de laatste keer dat Noach at aan boord van de Ark. In Shi'itische Moslimlanden (Iran) bezoekt men deze dag begraafplaatsen en wordt er gevast.

De Shi'ieten herdenken de tragische dood van Hussein, de zoon van Ali en Fatima, de dochter van Mohammed. Hussein sneuvelde op 10 Muharram 61 (680 n C) tijdens een gevecht tussen regeringstroepen (Turken), en Husseins volgelingen. De aanleiding van het gevecht was de dood van Hassan, de broer van Hussein. Het gevecht vond plaats in de buurt van de plaats Kerbala. Sommige Shi'ieten hebben een ritueel dat er op neer komt dat men zich in het hoofd snijdt zodat het bloed aantoont hoe trouw men is aan Hussein, de kleinzoon van Mohammed, ere zei zijn naam. Op Ashura maken Islamitische ondernemers de balans op van het afgelopen jaar. Daarna staan ze 2,5% van hun totale bezit af aan minderbedeelden. Hun gift kan bestaan uit een som geld, maar kan ook de vorm hebben van geschenken of levensmiddelen zoals bloem, suiker of olie. Er zijn mensen die op Ashura een complete feestmaaltijd aanrichten voor de kinderen uit de buurt. Het afstaan van bezit, dat Zakaat (religieuze belasting) wordt genoemd, is een van de vijf pijlers van de Islam. In het overwegend Soennitische Marokko, vinden er op deze dag diverse niet religieuze rituelen plaats, die waarschijnlijk zijn overgebleven uit de pre-islamitische tijd (de Jahiliila) . Bijvoorbeeld baden in bronnen en rivieren, het ontsteken van vreugdevuren, het afschieten van vuurwerk. Het is vooral een feest voor kinderen, ze krijgen allerlei cadeautjes die lawaai maken: trommels, fluitjes, rotjes, rammelaars en ratels. Ook wel poppen en geld. 's Avonds eten de kinderen cous-cous klaargemaakt met de gedroogde staart van het schaap dat bij het offerfeest is geslacht.

Omdat de Islamitische wereld voor alle gebeurtenissen die met God hebben te maken een andere kalender heeft valt Ashura ieder jaar op een andere dag:
19 Februari 2005 ( 10 muharan1426)
09 Februari 2006 ( 10 muharan1427)
29 Januari 2007 ( 10 muharan1428)
19 Januari 2008
07 Januari 2009
27 December 2009

0 Comments:

Post a Comment

<< Home