Wednesday, October 28, 2009

Konijntje....

In ons heerlijke weekje Ardennen hebben we ook een bezoek gebracht aan het 'boekendorp' Redu. in 1984 'opgericht' door Richard Booth. Deze Engelsman had in Wales, in Hay-on-Wye, al net zo'n boekendorp opgezet. In 1984 organiseerde hij in Redu het eerste 'Boekenfeest', Daarna kwamen steeds meer boekenwinkels naar het plaatsje en nu trekt het dorpje, dat maar zo'n 500 inwoners telt, wel 200.000 bezoekers per jaar en zijn er zo'n 50 boekenzaken gevestigd! Tijdens ons bezoek aan de "Eglantier", een oergezellige, 3-verdiepingen tellend boekenparadijs, viel mijn oog op een kookboekje van Antonio Carluccio over vlees, wild en gevogelte. Dat moest in ieder geval mee.... Bij het afrekenen gaf de Bourgondisch aandoende Vlaamse eigenaar me een vette knipoog, terwijl hij het boekje omhoog hield. Met zijn andere hand maakte hij een cirkeltje tussen zijn duim en wijsvinger: OK!!






















Hij fluisterde me samenzweerderig toe: "Prachtige recepten hè?" en daaarna, doelend op het wild: "Het is weer de tijd hè?"
Ik beaamde het volmondig en vertelde hem dat ik al meerdere kookboeken van Carluccio bezat. Zijn ogen lichtten nog meer op... een ware liefhebber.... Nadat hij me nog een 'levensgenieterskorting' had gegeven op de aankoop van alle boeken, verlieten we met lichte tegenzin het gezellige, met oude boekenlucht gevulde, houten pand.

Weer thuis in 'Olland' kreeg ik zin om een van de recepten te gaan bereiden. Het was vandaag marktdag en dan staat daar ook wildleverancier Hans v/d Bor met zijn kraam. Ik had mijn oog laten vallen op een recept met konijn. Hans bleek gelukkig een paar mooie konijnenbouten bij zich te hebben, zodat ik mijn gang kon gaan. Nog een paar lekkere zwarte olijven gescoord voor het recept en weer richting huis gereden.


Het was niet veel werk, maar wel 1,5 uur sudderen. Het begon meteen heerlijk te ruiken in ons huis... echt zo'n geur van de herfst of winter: buiten guur, maar binnen staat een voedzame, smakelijke maaltijd op je te wachten!
Het recept bleek, zoals bijna altijd bij Antonio, een hit! Het malse vlees viel bijna van de botjes af en was heerlijk van smaak. De saus was ook erg smakelijk en ging heerlijk over de witte rijst die ik erbij gekookt had. Als groente had ik er nog in knoflook en rozemarijn geroerbakte sperzieboontjes bij geserveerd. Erg lekker. Ook de wijn, een Sangiovese, die Jacqui en Jeroen zelf hadden meegenomen uit Toscane, combineerde mooi met het konijn.
Ook de kinderen, die we van de voren al hadden voorbereid dat ze een aaibaar huisdiertje zouden gaan eten, hebben er van gesmuld....