Friday, May 15, 2009

"De zomer was nog nooit zo gezellig..."


"Zijn er nog mensen die niet van vis houden?"
één man steekt wat schuchter zijn vinger omhoog...
"Nou daar moet je je dan maar even doorheen bijten, want we beginnen straks met een heerlijk stukje gerookte zeebaars!"
Verbaasde blikken
"Nee hoor, ik heb wel wat anders voor je.... een stukje brood of zo"
Rijtse Spanninga is duidelijk in zijn element. Hij geeft de Weber BBQ cursus nu al voor het vierde jaar en het is duidelijk dat hij er nog steeds veel plezier in heeft! Dit jaar heeft hij als thema gekozen: "De zomer was nog nooit zo gezellig". We zitten in het mooi ingerichte restaurant 't Plein in Joure, waar Rijtse de scepter zwaait.

Het bevindt zich aan het Douwe Egbertsplein, dat door hem-via een officieel naambordje-is omgedoopt tot "Reitseplein".

(De buurman kon met zijn café natuurlijk niet achterblijven en op zijn pand prijkt het bordje " Douwezijds Voorburgwal"...) Michaël is hier onder valse voorwendselen naartoe gelokt door Kathalyne. Hij dacht waarschijnlijk dat hij zou gaan varen. Voor hem was de cursus een verlaat verjaardagscadeau. Ik had met Kathalyne afgesproken dat we elkaar bij het restaurant zouden ontmoeten. Na een welkoms kopje koffie, zitten we nu met zo'n dertig cursisten voor de bar van het restaurant, waar netjes drie rijen stoelen zijn neergezet. Rijtse staat achter de bar en voert zijn show op. Hij heeft een mooi dun microfoontje dat langs zijn wang loopt en nauwelijks zichtbaar is. Het is aangesloten op het geluidssysteem van het restaurant en werkt perfect. Verder heeft hij nog geïnvesteerd in twee camera's: één hangt er recht tegenover hem en één bevind zich precies recht boven het bar-blad en "kijkt" recht naar beneden, zodat de bereidingen die Reitse laat zien goed te volgen zijn op de twee beeldschermen die aan weerszijde van de bar hangen. Hier is over alles goed nagedacht, dat merk je zo. Alles loopt als een gesmeerde machine....
Alle ingrediënten die hij nodig heeft, staan netjes afgedekt in kratjes klaar. Gebruikte snijplanken, borden en keukengerei worden door iemand van het team meteen onopvallend afgevoerd naar de keuken. Klasse!
Niet alleen is het leuk om te zien dat hij alles hier goed voor elkaar heeft, Rijtse blijkt ook nog een ware stand-up comedian!
Hij weet ons ruim anderhalf uur te boeien met zijn 'one-man show'...
Nadat hij twee biologische kippen tevoorschijn heeft getoverd en naast elkaar in een ovenschaal heeft gelegd, klikt hij de bovenste camera aan: op de beeldschermen verschijnt de ovenschaal met de twee broederlijk naast elkaar liggende kippen, die hij inmiddels de namen Berta1 en Berta2 heeft gegeven.
"Kijk, zo liggen mijn vrouw en ik ook altijd in bed"
"Meestal doe ik dan mijn arm zo onder haar nek..."
Ondertussen zien we op het beeldscherm het vleugeltje van de éne kip onder de andere doorgaan. Rijtse gebruikt de kippen als een soort marionetten zonder touwtjes... en inderdaad heeft de vierkante ovenschaal wel wat weg van een bed en met zijn verhaal lijken de beestjes bijna tot leven te komen!

Na de theorie gaan we aan de slag:Op het plein voor het restaurant [...] eerst de gerookte zeebaarsfilets met asperges. Ze worden klaargemaakt in de speciale Weber smoker. Het resultaat is heerlijk! We eten de eerste gang aan de inmiddels mooi gedekte tafels, waar brood en wijn al klaar staat. Voor het volgende gerecht gaan we lamscarré's bereiden met pasta en gegrilde tomaatjes met tijm... Ook dit gerecht is fantastisch; het vlees is mooi rosé en smaakt heerlijk, de rode wijn, een merlot van Gallo, begeleidt uitstekend!
Hierna volgt Ibérico filet met huisgemaakte saucijs en gekookte krieltjes in mosterdsaus. De mooi dooraderde filetlapjes van het bekende Spaanse varken doen het geweldig op de BBQ; de vetadertjes zorgen ervoor dat het vlees niet uitdroogt en lekker mals blijft. Ook zit de heerlijke smaak in dit vet. Kortom, ook deze ronde wordt met smaak weggewerkt!
Als dessert gaan we een verse ananas grillen. Eerst leren we hoe je hem het beste kunt snijden om goede stukken over te houden, dan worden de stukken ingesmeerd met geklaarde boter en dan op direct vuur roosteren!

We eten hierbij de eigen gemaakte 'hangop', die we van yoghurt hebben gemaakt, vermengd met room...
Daarbij ook nog vers basilicum ijs! Alle drie gerechtjes heerlijk, maar de combi van de drie was niet helemaal in balans.

Na het dessert worden we door Rijtse nog even langs zijn vriend Brattinga (toevallig ook de lokale Weber dealer) gestuurd. "Anders is het zo zielig voor die man... hij heeft de helft van zijn zaak omgebouwd voor jullie!"
En inderdaad blijkt het een indrukwekkend assortiment in een prachtige, grote gereedschapszaak.
Michaël koopt hier nog een zak met houtsnippers voor een lekker rooksmaakje op de BBQ.
We rijden daarna naar Kathalyne in Drachten, waar we meteen een mini BBQ-tje beginnen met kippenboutjes!
Het was een dag vol entertainment, lekker eten en leerzame trucs en feitjes!
Na de BBQ rij ik met mijn 'officiele Weber diploma' terug naar huis.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home