Monday, February 22, 2010

Ziek met Nathan Nootmuskaat


Gelukkig zijn wij in ons gezin zelden ziek. Soms wel eens verkouden of een hoofdpijntje, maar verder valt het meestal wel mee.
Het voelde voor mij dan ook heel vreemd om weer eens 'echt' ziek te zijn. Het was maar een kort griepje, met misselijkheid en diaree, maar toch. Ik zat wat lusteloos op de bank met wat kaneel en suiker beschuitjes en een kopje thee. Deze combi voerde me meteen terug naar mijn jeugd, waar we deze beschuitjes altijd van mijn moeder kregen, als we diaree hadden. Mijn moeder schonk dan ook een beetje thee op de beschuiten, zodat ze een beetje zacht werden. Door de warme thee kwam het heerlijke aroma van de kaneel en suiker los en steeg op in onze zieke, zwakke neusjes... heerlijk! Ahh specerijen..... wat kunnen geuren toch direct je geheugen activeren en de zwakste herinneringen naar boven halen. Verbazingwekkend. Toevallig had ik een tijdje terug een boek van Jeroen geleend, waar hij zeer over te spreken was. Het ging eigenlijk ook over specerijen. Namelijk over de geschiedenis van de VOC en die van haar Engelse tegenhanger. Het heet 'Nathanie'sl Nutmeg, how one man's courage changed the course of history' van Giles Milton. Ik was er al in begonnen en inderdaad las het als een roman, terwijl het eigenlijk een historisch document is.
Milton baseert zijn verhalen op uitvoerig onderzoek in scheepsjournaals en de archieven van deze maatschappijen.
Ondanks mijn lusteloosheid was het lezen van dit boek iets waar ik me nog wel toe kon zetten. Eenmaal weer begonnen, zat ik er al snel weer helemaal in en zag onze wrede voorvaderen hun VOC-rijk uitbreiden ten koste van alles en iedereen.... In die tijd was een mensenleven toch echt minder waard dan nu... Een soort tweeslachtig gevoel maakte zich van mij meester; het was geweldig leuk om te lezen dat wij Hollanders, als kleine natie, de Engelsen in die tijd steeds weer te slim af waren. 'Wij' hadden het voor het zeggen wat betreft de handel in specerijen. Maar aan de andere kant was het onaangenaam te lezen hoe wij dat voor elkaar kregen; bruut en barbaars geweld, onderdrukking en foltering waren alledaagse praktijken. Wij waren dan ook eigenlijk bij niemand geliefd.
Het was voor mij weer een openbaring om zo heerlijk door een boek 'weggevoerd' te worden. Op zo'n manier is ziek zijn toch weer ergens goed voor.

Balkenende V?


Gevallen.. Het vertrouwen in de politiek heeft wat mij betreft een absoluut dieptepunt bereikt; de afstand tussen de kiezers en de volksvertegenwoordigers (eigenlijk klopt dat woord al lang niet meer) wordt alleen maar groter. De kiezers herkennen hun eigen meningen totaal niet meer in de besluiten die genomen worden. Veel besluiten worden ons door de strot geduwd, denk aan Europa en de Euro. Ik ben er dan ook niet verdrietig om dat dit kwakkel-kabinet zonder visie gevallen is. Hoewel het me niets zou verbazen als we over een half jaar met een Balkenende V opgescheept zitten...

Alice in Wonderland


Mijn favoriete regisseur Tim Burton heeft weer een nieuwe film klaar: Alice in Wonderland. Hoewel ik dit bij Disney een van de slechtste films vind en ik ook het boek breedsprakig en vermoeiend vind, ben ik er van overtuigd dat Tim, met behulp van zijn 'vaste medewerker' Johnny Depp, er weer een fantastich sprookje voor volwassenen van heeft weten te maken. Ik hoop wel dat we uiteindelijk kunnen genieten van de de (3D) film, want er is ruzie ontstaan tussen producent Disney en de grote distributeurs. Om illegale copies voor te zijn, wil Disney de film al snel na de de bioscoop-release uitgeven op DVD. De bioscopen vrezen in deze korte periode niet genoeg inkomsten uit de film te kunnen halen. Disney stelt dat de mensen toch wel naar de bioscoop komen om de film in 3D te kunnen zien. Ik denk dat ze daar misschien wel gelijk in hebben. Aan de andere kant kun je je afvragen of een maand eerder uitgeven van de DVD het illegaal kopieren zal tegenhouden; tegenwoordig zijn de illegale copies al na een paar dagen te vinden op internet....