Monday, April 07, 2008

Klassiek en Modern























Druk, druk, druk, maar wel met leuke dingen. Gisteren hadden we weer zo'n vol dagje. Eerst ons zondagochtendconcert in Amsterdam dan in de middag visite van Remko en Elina en in de avond de grote Musical van Faust: "Rep en Roer", waar Britt in meespeelde. Marca had als extra taak dat ze eigenlijk ook nog even in de KLM-boeken moest duiken voor haar Flight Safety examen van vandaag (dat ging dus niet lukken) Mijn ouders waren er al om 9 uur want zij zouden de hele dag oppas spelen.
Het was heerlijk weer; fris met een zonnetje. We hadden nog even tijd om samen, naar echt Nederlands gebruik, een koffie met appelgebak te verorberen, voordat we naar het concertgebouw vertrokken. Daar zou het Moskou Symfonie Orkest ons trakteren op "Ouverture on Russian themes" van Stokes en de 6e Symfonie "Pathétique" van Tschaikovski. Helaas had de Moskou Symfonie haar tournee af moeten zeggen, zodat we een aangepast programma kregen: op het podium zat nu de Koninklijke Filharmonie uit Vlaanderen o.l.v. de Nederlandse dirigent Arthur Arnold. Ook de "Russian Themes" waren komen te vervallen. In plaats daarvan stond nu "De zwaan van Tuonela" van Sibelius op het programma. Een prachtig sfeervol stuk over het Finse dodenrijk (Tuonela), waar de zwaan statig voortglijdt over de brede, zwarte wateren....een sfeer, die je in de sombere strijkers duidelijk door hoort klinken. Ook de 6e van Pjotr is één van mijn favorieten. Tschaikovski, die aan depressies leed en zich geen raad wist met zijn homosexualiteit, gooit hier al zijn opgekropte gevoelens naar buiten. Het was zijn laatste, en volgens zijn eigen zeggen, ook zijn beste Symfonie. Hij ging in 1893, in St. Petersburg, in première. Negen dagen voordat Tschaikovski zou overlijden aan de Cholera, die hij had opgelopen door het drinken van ongekookt water. De Vlamingen deden goed hun best, maar het had van mij allemaal wat uitbundiger gemogen, met wat meer tempo. Desondanks toch genoten van de prachtige muziek. Toen we weer thuis waren, ben ik meteen begonnen met het voorbereiden van de Bami-maaltijd voor 's-avonds. Om drie uur kwamen Remko en Elina. Elina's buikje begint nu echt al te groeien en ze voelt zich goed.

Om half vijf heeft Marca Britt, op de fiets, weggebracht naar de schouwburg. Ze had eerst nog generale repetitie voordat de échte voorstelling om 19.00 uur begon. Ze moest helemaal in het wit, zonder opdruk. Na de bami vertrokken paps en mams om de toneelprestaties van hun kleine ster te gaan bewonderen. De zaal zat helemaal vol en was inderdaad uitverkocht.





















Toen het eerste liedje kwam, waar Britt aan meedeed, stormde de kids van links en van rechts het toneel op om snel op hun plekje te komen. Britt had zich een prachtig plekje verworven en stond helemaal vooraan! Ze zong en danste zonder enige gêne, als een ware diva....toen na afloop het applaus losbarstte, was zij de enige van de hele groep die een mooie, diepe buiging maakte. Ze voelde zich blijkbaar ook écht een ster! Nadat we dat gezien hadden, kregen Marca en ik weer hoop dat ze misschien toch wel op Faust zou willen blijven; Ze had er blijkbaar veel plezier in. Het verbaasde ons dan ook erg, toen ze na afloop meteen aan ons vroeg "Zit ik nu niet meer op Faust?" Ze wilde er toch vanaf...Ze moet dit jaar van ons nog afmaken en we zullen dan eens goed kijken waar haar interesses liggen...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home