Tuesday, May 13, 2008

Universele energie

















Alles is energie. Einstein legde met zijn beroemde formule E=mc² al het verband tussen massa en energie. Alles wat je om je heen ziet zijn moleculen met atomen en elektronen, die in meer of mindere mate aan het trillen zijn. Zelf zijn wij ook massa en dus energie. Als je op die manier naar jezelf en de dingen om je heen kijkt, is het een kleine stap naar Reiki. Bij Reiki fungeer je als een 'doorgeefluik'; je neemt de universele energie op en laat deze door je heen stromen. Je kunt hem dan ook gebruiken om hem via je handen door te geven aan een ander, bij wie het een helend effect teweeg kan brengen.
Zo profiteren de gever en de ontvanger beiden van de stromende energie.
Het is dus ook iets dat iedereen kan doen, die zich er voor openstelt. Het had me altijd al aangesproken en ik ben ook opgegroeid in een familie waar heel normaal over dit soort dingen gesproken werd. Sterker nog, met oom Henk in de familie wist iedereen wat er allemaal mogelijk was op alternatief gebied.... Oom Henk las de Tarotkaarten, 'keek in je ogen' (iriscopie), las je hand en je handschrift (grafologie), trok ook nog je horoscoop, als je dat wilde en zag en voelde vaak al allerlei dingen over je, als hij je hand beetpakte. Hij was bovendien ontzettend aardig en kon fantastisch vertellen. Marca had de eerste keer dat we naar hem toe gingen toch een beetje de kriebels, door alle verhalen die ze over hem gehoord had...
Toen 'wij' probeerden zwanger te worden en dat niet zo snel lukte, heeft Marca ook 2 reiki-behandelingen gehad van onze toenmalige buurvrouw. Kort daarop was ze zwanger! Het valt natuurlijk nooit te bewijzen, maar wij geloven dat de behandelingen wel een positief effect hebben gehad.

Nu ik in mijn 3 maanden 'sabbatical' zit en even tijd heb om dingen te doen waar ik anders niet aan toe kom, wilde ik ook een cursus Reiki gaan volgen. Om een geschikte leraar/lerares te vinden- het moet toch klikken tussen beiden-besloot ik om eerst een behandeling bij iemand te ondergaan, zodat ik kon zien of we elkaar lagen.
Vanmiddag om 12.30 kreeg ik mijn behandeling. Tineke, een aardige jonge vrouw, het klikte meteen.
De behandeling was heel bijzonder; ik voelde op allerlei plaatsen de energie gaan stromen, een soort tintelende sensatie. Het bleek dat mijn energie allemaal heel hoog zat; in mijn hoofd en in mijn schouders.
Na de behandeling voelde ik me heerlijk en had het gevoel dat ik alle ledematen weer echt 'voelde'
Binnenkort ga ik bij Tineke de cursus Reiki-1 volgen.






















Hierna volgt nog wat informatie over Reiki, van internet geplukt:

Herkomst
De geschiedenis van Reiki begint zo rond 1920 bij de Japanner Mikao Usui (zie foto).

Anekdotes
Rondom het ontstaan van Reiki zijn vele anekdotes ontstaan die in allerlei Reiki boeken en op het internet te vinden zijn. Recente contacten met Japanse Reiki masters en nog levende leerlingen van Mikao Usui laten zien dat veel verhalen die in het Westen de ronde doen niet op feiten berusten. Op zich is het niet verwonderlijk dat de historie in het Westen wat anders werd voorgesteld dan wat zich werkelijk heeft voorgedaan. Reiki kwam immers via Hawaï naar het westen, vlak voor de tweede wereldoorlog. In die streken en in die tijd werden Japanners niet echt vertrouwd, en een 'verwesterde' versie maakte het allemaal iets makkelijker te aanvaarden. Zo weten we nu bijvoorbeeld dat Usui tot zijn dood Boeddhist was, maar in sommige Westerse verhalen wordt hij voorgesteld als Christen.
Een beknopte samenvatting van de ontstaansgeschiedenis kun je hieronder lezen.

Usui Dô
Usui werkte aan een spiritueel systeem voor zelf verwerkelijking. Dit systeem was eigenlijk maar op één ding gericht: het helen van jezelf. Het eindresultaat van zijn training was een toestand van verlichting, waarin je één werd met het universum, waarin je in vrede en harmonie met je omgeving kon leven, en waarin je totaal ongevoelig was voor verstoringen. Hij noemde dat systeem eenvoudig 'mijn systeem'. Zijn leerlingen noemden het daarom 'Usui Dô', dat 'het pad van Usui' of 'de manier van Usui' betekent. Zijn leerlingen gaf hij les in een 'dôjô'. In de Japanse krijgs kunsten is een 'dôjô' een trainingshal, maar oorspronkelijk duidt 'dôjô' eigenlijk op de plaats waar meditaties en oefeningen gedaan worden teneinde het spirituele niveau te verhogen.

Usui Teate
Een van de leerlingen van Usui was Toshihiro Eguchi, een begaafd healer uit die tijd. Eguchi gebruikte handoplegging (het Japanse woord hiervoor is teate) als healing techniek. Bij die handopleggingen gebruikte hij enkele Qi Gong technieken. Omdat ook Usui geld nodig had om te kunnen leven verhuurde hij zijn dôjô af en toe aan Eguchi, die zo, in de dôjô van Usui, healing sessies gaf. Usui nam zelf niet deel aan die healings, maar hij placht aan de zijkant toe te kijken. Zijn leerlingen noemden deze healing sessies 'Usui Teate' omdat ze plaats vonden in de dôjô van Usui.

Usui Reiki Ryôhô Gakkai
Twee van de gevorderde leerlingen van Usui waren admiraal bij de marine, en zij zorgden er rond het einde van 1925 voor dat de nadruk kwam te liggen op het Usui Teate systeem in plaats van op de spirituele ontwikkeling. Zij introduceerden tegelijkertijd enkele vereenvoudigingen in het systeem van Usui en gaven het daarbij de naam Usui Reiki Ryôhô. Na de dood van Usui richtten zij in 1926 een sociëteit op, de Usui Reiki Ryôhô Gakkai, waarmee zij de spirituele erfenis van Usui zo zuiver mogelijk wilden bewaren. Deze Gakkai bestaat nu nog steeds.

Het kanji voor Reiki bestaat uit de tekens Rei en Ki.

Volgens een Japans woordenboek betekent het kanji Rei:
1. Een spirituele entiteit die zowel met als zonder fysiek lichaam kan bestaan. De Ziel.
2. Dat wat een oneindige kracht bezit. Een onzichtbare en buitengewone kracht of de bron daarvan.
3. Eerbiedwaardig. Geheiligd, gewijd. Zegening.

Het kanji Ki betekent:
1. Iets dat ongezien is.
2. Atmosfeer.
3. De energie van het universum.

(Met dank aan Hyakuten Inamoto sensei)

Als je op deze manier naar het woord reiki kijkt, zou je dus kunnen zeggen dat het "De oneindige energie van het universum" betekent.In Japan, waar Reiki vandaan komt, hanteert men de volgende definitie:
Men zegt daar dat Reiki de energie is van liefde, harmonie en spiritualiteit, afkomstig van het bewustzijn in een hogere dimensie. Deze betekenis is rechtstreeks op te maken uit de betekenis van de Japanse tekens, de kanji, voor Reiki (zie onder)

Reiki hô is de manier waarop je met Reiki werkt, waarop je Reiki beoefent (hô betekent in deze context manier of methode). Een Japanse Reiki dôka beoefent Reiki om een harmonieus, gelukkig, gezond en voorspoedig leven te leiden. Dit kan uiteindelijk leiden tot dezelfde spirituele verlichting die Usui bereikte.
Reiki hô is dus een manier om een evenwichtig en harmonieus leven te leiden. Het is daardoor tegelijkertijd een heelmethode, bedoeld om jezelf te helen.
Als je op de Japanse manier Reiki beoefent ben je dus in de eerste plaats bezig met een spirituele levenskunst. Daarnaast beoefen je een spirituele heelkunst, die vanzelf voortvloeit uit de spirituele levenskunst en onmogelijk los gezien kan worden van die levenswijze.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home