Wednesday, June 28, 2006

Je ogen lachen niet...

Dat we met Quinn een bijzonder mannetje in huis hebben bleek afgelopen week maar weer eens bij een tien-minutengesprekje met zijn juffrouw Kim. We bespraken de vooruitgang van Quinn op allerlei gebieden en op alle terreinen scoorde hij ver boven het gemiddelde of was hij al verder met de lesstof dan gemiddeld. We waren natuurlijk trots en zeer tevreden over dit resultaat. Nadat we dit hadden afgehandeld, spraken we nog wat over zijn sociaal functioneren in de groep en hoe hij met de leerkrachten omgaat. Hierbij vertelde Kim dat Quinn erg knuffelig ten opzichte van haar was. Dat is voor ons een bekend beeld omdat hij dat thuis, gelukkig, ook is. Terwijl zij dit vertelde, schoot haar opeens een bijzonder voorval te binnen, wat ze laatst met Quinn mee had gemaakt. Nadat ze de ochtend weg was geweest, omdat ze een bezoekje aan het ziekenhuis moest brengen, waar ze geen goed nieuws te horen had gekregen, kwam ze 's-middags weer naar school om les te geven. Quinn was naar haar toegekomen met de vraag " Ben je blij?" "Natuurlijk", had ze gezegd, terwijl ze een vrolijk gezicht naar Quinn trok. Maar Quinn keek dwars door haar heen en zei "Je bent toch niet blij, want je ogen lachen niet"
En dan zeggen ze dat autisten moeite hebben met het herkennen van emoties op een gezicht....

Monday, June 26, 2006

Hitchcock at Parkwijk
























Gisteren moest ik vroeg beginnen met mijn werk. Omdat er werkzaamheden waren tussen RAI en Schiphol besloot ik extra vroeg van huis te gaan om de trein te pakken. Ik kwam, na mijn fietstochtje van 10 minuten door de nog heerlijk stille wijken, om half zes aan bij station Parkwijk. Nadat ik mijn fiets bij de AH had neergezet belande ik in wat wel de filmset van de film 'the Birds' leek.... Een enorme groep van wel honderden kauwen cirkelde boven mijn hoofd tegen de dreigende hemel. Allemaal lieten ze hun naargeestige, krassende kreetjes horen terwijl ze daar rondvlogen. Toen ik mijn kaartje afgestempeld had en op het perron zat te wachten, verzamelde de groep zich op het dak tegenover mij, op de bovenleiding en op het perron. Ik was de enige die op de trein zat te wachten en in mijn gedachten zag ik het scenario zich al ontvouwen; opeens zouden ze zich massaal op mij storten om mijn ogen uit te pikken en mij tot bloedens toe te verwonden...ik zag de krantenkoppen al voor me: "Jonge KLM werknemer aangevallen en opgegeten door vogels" Terwijl ik dit allemaal voor mijn geestesoog zag afspelen, werd de situatie zelfs nog angstaanjagender; er had zich ook een evengrote groep meeuwen verzameld, die zich luid krijsend naast de groep kauwen nestelde. Gelukkig waren er ondertussen al wat meer mensen op het perron, zodat ik in het geval van een aanval van onze 'gevederde vrienden' niet meer alleen zou staan.
De enige reden voor dit 'Birds-gedrag' zou volgens mij de voorspelde weersomslag later die dag kunnen zijn.
Toen de trein aankwam, vluchtte ik snel naar binnen en nestelde me achter de dikke ruiten van mijn coupe...

Friday, June 16, 2006

BBQ-kwaliteitje meneer: een Weber verkooppraatje


















Het blijft een beetje moeilijk te verklaren waarom de meeste mannen BBQ-en toch zo leuk vinden. Er zijn natuurlijk allerlei theorieen die teruggaan naar de oermens. Toen de mannen nog als Fred en Barney rondliepen en voor het eten moesten zorgen terwijl vrouwen nog in de grot voor de kinderen zorgden.... Veel mannen zijn ook niet vies van een leuk brandje, dus als je dat dan zo maar legaal in je eigen achtertuin mag aansteken... verder is het natuurlijk een gebeuren wat niet geheel zonder risicos is en daar kunnen de mannen dan aan hun vrouwen tonen hoe stoer ze zijn!
Als ik naar mezelf kijk is het een mengeling van het voorafgaande. Want hoewel blinde smaaktests hebben uitgewezen dat je het verschil niet proeft tussen een kooltjes BBQ en een gas BBQ en een gas BBQ natuurlijk veel praktischer is, zal ik toch vanwege de "romantiek van het vuurtje bouwen" nooit een gas BBQ kopen. Wat ik ook leuk vind aan BBQ-en is dat je ook hier, net als op elk ander terrein, jezelf kunt ontwikkelen en beter kunt worden in de bereiding van je eten.
We hadden altijd kleine BBQ-tjes van allerlei merken, die altijd weer snel bij het grof vuil verdwenen en waar we meestal niet meer mee deden als een hamburger,een forel of een worstje op klaarmaken. Sinds we "aan de Weber zijn", houden we het langer uit met dezelfde en probeer ik ook wat meer nieuwe dingen te maken op verschillende bereidingswijzen. We begonnen met de kleine "Smokey Joe", die we nog steeds hebben en sinds kort hebben we er een grotere bijgekocht, zodat ik ook vlees en vis op de indirecte methode kan grillen. Begeleid door een Weber kookboek, waar de technieken en recepten in behandeld worden, moet ik toch echt erkennen dat ik nu veel lekkerder dingen klaarmaak dan vroeger! De spullen van Weber zijn dan wat duurder, maar ze zijn kwalitatief echt een stuk beter dan de andere merken en het werkt gewoon heerlijk met goed materiaal. We hebben onze nieuwe 'kettle' al goed ingewijd. Na Michael en Kathalyne met de kids, hadden we zondag Nancy en Joost met Puck en woensdag Remko en Elina. Het was steeds weer erg gezellig om zo met zijn allen om tafel te zitten en bij te kletsen en zo nu en dan iets van de BBQ te verorberen. Zelfs toen het woensdag regende, was dat geen probleem, we hebben gewoon de BBQ onder het zonnescherm gezet en via de schuifpui af en aan gelopen, ging prima.
Ik heb al weer zin in de volgende keer.
Gisteren hebben we toch maar even een vegetarisch dagje ingelast....

Sunday, June 11, 2006

Genieten van garnalen

Zo'n zomerse dag als vandaag vraagt om een BBQ. Wij vinden het dan heerlijk om met vrienden van lekker eten te genieten. We waren dan ook blij dat Kathalyne en Michael op zo'n korte termijn nog tijd hadden om samen met ons te BBQ-en. Omdat Marca voor zaterdag opgeroepen was en na zessen terugkwam, hoefde ze vandaag niet meer reserve te zitten en konden we voor vandaag wat afspreken. Vanmorgen nog even een halfuurtje naar de Turkse bazaar geweest, waar overbuurvrouw Fadima altijd aktief in de oganisatie is. Het was gezellig druk. We hebben even rondgekeken, wat typisch Turkse snoepjes en koekjes gekocht voor de kinderen en voor ons zelf een doner kebab. Er heerste, net als de vorige keren, een warme hartelijke sfeer en we kochten voor Britt nog een mooie hoofddoek.
Rond een uur of 4 kwamen Michael, Kathalyne, Fleur en Frederique. Ze hadden gemarineerde garnalenspiesjes meegenomen en deze bleken overheerlijk, we hebben er van zitten smullen. Daarna hadden we nog spiezen met kip en gemarineerde karbonade. De laatste vond ik geen succes, maar goed er waren genoeg andere lekkere dingen. Voor erbij hadden we nog een Salade Nicoise met Ciabatta en er waren gegrilde paprika's en champignons. Als desert ieder een kwart gegrilde ananas met een paar bolletjes zelfgemaakt citroenijs. Alles natuurlijk begeleidt met de nodige rose's en witte wijnen.
Ondertussen hebben de kinderen zich uitstekend vermaakt in het zwembad, waar ze niet uit te krijgen waren. Fleur en Britt liepen op een gegeven moment zo te trillen met hun paars aangelopen lipjes, dat we ze bijna met geweld eruit moesten sleuren...Al met al was het weer reuze gezellig en we kijken al weer uit naar de volgende afspraak.

Eefje jarig en 51 jaar getrouwd

Eergisteren werd mama 73 jaar en was ze ook nog eens 51 jaar getrouwd met haar Rudolfje...Gelukkig had ik deze keer een idee voor een kado, want dat wordt natuurlijk steeds moeilijker.Mama had wel eens gezegd dat ze mooie nieuwe wijnglazen wilde hebben. Wat er nu in de kast staat is een bonte verzameling van verschillende soorten glaswerk. Eerst was het plan om niet hoger dan 17 cm te kopen omdat die dan in het kleine kastje zouden passen. Maar het werd al snel duidelijk, toen ik enkele winkels langsgeweest was om te kijken, dat er met die hoogte geen mooie wijnglazen te krijgen waren. Dus beloot ik die maat maar te laten varen en me te concentreren op echt mooie glazen. Bij Kook en Co in de Bottelaarspassage vond ik hele leuke glazen met een leuke ronde coupe. Sierlijk en toch ook geschikt om een mooie wijn in te drinken.
Van Remko en Elina kreeg ze een mooie tuin/lig stoel van Hartmann, waar ze ook zeer blij mee was. Het was erg gezellig en Tante Thea en Thea jr waren ook onverwacht langsgekomen en dat is ook altijd goed voor een vrolijke noot.
's-avons lekker pilav gegeten en de kinderen genoten van de pannenkoekjes.

Wednesday, June 07, 2006

Kaasfondue

Omdat ik met de Pinksterdagen aan het werk was, hadden we opa en oma al een tijdje niet gezien. We hadden afgesproken dat we na mijn ochtenddienst naar Ermelo zouden gaan en daar zou oma voor een lekkere kaasfondue zorgen. Tijdens de ochtend hadden Jens en Caylin hier gespeeld en die werden om 2 uur weer door Sandra opgehaald. Daarna meteen vertrokken. Het was heerlijk weer en we konden bij papa en mama lekker in de tuin zitten. Mama was twee weken geleden gebeten door een teek en had nu een kring om de beet, dat zag er dus niet goed uit. Ze was daarom even naar de dokter en toen ze terugkwam vertelde ze dat ze pillen moest slikken en over twee weken terug moest komen. Dan konden ze zien of het een besmette teek was of niet. Gelukkig is ze er snel bij want Lyme's disease is geen pretje...Dat is dus nog even afwachten. Ik had met papa even de medicijnen gehaald bij de apotheek in het centrum, waarna we even bij Expert binnenwipte om naar Microsets te kijken. Remko en ik hadden besloten om ze er een kado te geven omdat de CD-speler van hun set kapot is en we de laatste tijd zo erg door ze verwend zijn. We zagen een paar mooie setjes en hebben wat folders meegenomen. Dan kunnen mama en Remko ook even kijken.
De fondue was heerlijk, ondanks het feit dat hij gewoon uit een zakje kwam...Voor de kinderen had ik kreukelfrietjes gemaakt en zij wilden aan 'hun' tafeltje in de tuin eten. Na het eten had ik zin om nog even een klein wandelingetje te maken op de hei. Quinn had niet zo'n zin en bleef met Marca thuis en ik ging met mama en Britt nog snel even weg.
Het was prachtig in de avondzon en we hadden de hele hei voor ons zelf. Konijntjes gezien en genoten van de natuur. Om een uur of 10 waren we weer thuis.